Jdi na obsah Jdi na menu

Násadová vejce

24. 1. 2015
article preview

p1030630.jpgp1030626.jpgK problematice násadových vajec, bylo již napsáno hodně.Já bych Vás v krátkosti seznámil s mými osobními postřehy.Velsumky byli vyšlechtěny v zemi původu jako drůbež,kde se kladl důraz především na barvu skořápky a ta musí být tmavě hnědá s pigmentaci větších či menších skvrn.Dálší je důležitá hmotnost násadových vajec a jejich správný vejčitý tvar.S intenzitou snášky samozřejmě klesá i barva skořápky,ale jsou slepice které i přes vysokou snášku jsi udržují tmavou barvu skořápky.Právě od těchto slepic,kde je správná barva a velikost, použiji vejce k líhnutí, jako vejce násadové.Použivám vejce čistá nezašpiněná,jiná nepouživám.Nedoporučuji vejce omývat,ztrací se ochranný hlenovitý povrch ,který chrání vejce před vniknutím mikroorganismů dovnitř.Vejce k líhnutí se obecně použivají ty nejmladší.Já osobně ukladám vejce do proložek špičkou dolů při teplotě 12 stupnu.Nakláním je pod úhlem 45 stupnu 2 krát denně ráno a večer.Sbírám vejce 14 dní a pak vkládám do líhně.