Jdi na obsah Jdi na menu

LIPSIA 119. Bundesschau 4 - 6 prosince 2015

27. 1. 2016
article preview

 

Tak jako každý rok i letos se v termínu 4- 6 prosince 2015 konala výstava v Německém Lipsku /LIPSIA/ 119.Bundesschau.Já jsem osobně na této výstavě nebyl,ale můj kamarád ing.Wieder Patrik tam byl dva dny.On jsi mapoval populaci z. Wyandotek stříbrných černě lemovaných.Požádal jsem Patrika jestli by mi dovezl kohouta Vlašky zlatě zbarvené ve zdobnělé formě a ještě katalog.K mé radosti mi Patrik volal z Lipska domů,že mi koupil kohouta s bodovým ohodnocením 97 bodů od chovatele Niemeier Hartmut z Diepollz.Posuzoval jej pan Thiel Heinz.Kohout je jemných elegantních tvarů je typickým představitelem daného plemene.Nyní je u mě doma společně s 15 slepicemi.Takže už se těším na odchov a pak uvidíme jaké bude jeho potomstvo.

Já bych se trochu vyjadřil ke zdrobnělým Velsumkám v Lipsku.Sice jsem tam nebyl,tak budu vycházet jen z katalogu,podiváme se na počty zvířat, ocenění a nejlépe ohodnocené kusy.                                                            

Velsumky modré rezavě koroptví ve zdrobnělé formě zde vystavoval jen jeden chovatel Hammel René v počtu 2 kohouty a 4 slepice.Jak je vidět tak ani v Německu není tento barevný ráz mezi chovateli rozšířený.U nás jsem se s tímto barevným rázem nesetkal i když poptávku jsem už zaregistroval .                                                                

 Velsumky rezavě oranžové zdrobnělé už byli ve větším počtu a to 18 kohoutů a 23 slepic.Kohout od chovatele Gormer Achim ziskal 97 bodů a od Babik Norbert 96 bodů.Slepice měl dobře  ohodnocené také Babik Norbert,pak ještě Rieger Werner a Meide Erik.Posuzoval Kleemann Manfred.                              

                                 

  Velsumky stříbrně koroptví stříbroprsé zdrobnělé byly zastoupeny v počtu 16 kusu kohoutu a 21 slepic.U kohoutů měl nejvýše bodovaný jedinec 95 bodů od chovatele Enax Wilfried,Pak od chovatelů Heinrich Brigitte a Hoffmann Volker 94 bodů.U slepic dominoval Hoffmann  Volker s ocenběním 96 a 97 bodů,tedy dokonalý jedinec.Posuzoval jej Kleemann Manfred.

Velsumky rezavě koroptví zdrobnělé už byly zastoupeny v hojném počtu a to 65 kohoutů a 99 slepic.Vítězný kohout od chovatele Exner Dietmar získal 97 bodu.Pak od chovatelů Kleemann Manfred,Schiebel Volker a Bar Heinz-Jurgen získali druhé nejvyšší ocenění 96 bodů.Všech 65 kohoutů a 20 slepic hodnotil posuzovatel Patzelt Gordon.Vítěznou slepici vystavil Hecker Behard s oceněním 97 bodů.Následně pak od chovatelů Marx Heinz Hermann,Erdmann Frank a Kleemann Manfred získali slepičky 96 bodů.Tyto vítězné slepice hodnotil a vybral pan Suntken Theo.                                      Vybral jsem jen ty vítězné nejvýše bodované jedince a zařadil i jména chovatelů,at máme trochu obraz a můžeme porovnat třeba na dalších výstavách jak obstáli,popřipadě obhájili tituly z minulých významnýh chovatelských akcí.